Visie

Tehuis in Doganovo, Bulgarije
Het tehuis in Doganovo, Bulgarije dat werd bezocht van 2007 t/m 2013.

Wees een Lach is een stichting die zich richt op het helpen van (wees)kinderen in Oost-Europa door deze een ‘echte’ vakantie te laten beleven. Bij Wees een Lach gaat het om de fijne tijd die de kinderen beleven tijdens het project. Het is geen duurzame hulp die wordt geboden, of een verandering die wordt geprobeerd te realiseren. De kinderen in de tehuizen zullen, tijdens de vakantie van Wees een Lach, twee weken lang mogen spelen, knutselen, dansen, feesten, ijsjes eten en gek doen. Ook zullen ze twee weken lang in het middelpunt van de belangstelling staan en aandacht, waardering, liefde en knuffels krijgen.

De vrijwilligers

Niet alleen de kinderen hebben baat bij het project. Het Wees-een-Lach mes snijdt aan twee kanten, door niet alleen belang te hechten aan het plezier van de kinderen, maar ook aandacht te hebben voor de deelnemers. De deelnemers zijn voordat zij naar één van de projecten gaan al druk bezig met het werven van sponsoren en het inzamelen van spullen die zij bij hun activiteiten willen gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers al tijdens de voorbereiding betrokken raken bij het project. Daarnaast zullen zij tijdens de twee weken in Bulgarije of Roemenië beleven hoe fijn het is om een belangrijke oorzaak te zijn van kinderen die twee weken lang met een lach op hun gezicht rondlopen.

Ook de situatie in Oost-Europa is iets waar men zich bewust van moet worden. In alle hoeken van de wereld zijn plaatsen te vinden waar mensen in armoede leven. Echter, de eerste gedachten van veel mensen zullen hierbij uitgaan naar verschillende Afrikaanse, Aziatische of Zuid-Amerikaanse landen. Op ruim twee uur vliegen vanaf Amsterdam, in landen die zelfs lidstaten van de Europese Unie zijn, ligt de levensstandaard zoveel lager dan in Nederland. De bewustwording hiervan hoort ook bij de ervaring die Wees een Lach haar deelnemers wil geven.

De achtergrond

Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie is de economie van Oost-Europa volledig ingestort. De landen zijn arm en dit gaat vooral ten koste van de zwakkeren in de samenleving. Weeskinderen vallen hier zeker onder. Het exacte aantal weeskinderen verschilt per bron, maar duidelijk is, dat het om duizenden kinderen per land gaat. De toestand waarin de Oost-Europese weeshuizen verkeren verschilt enorm. Verwaarlozing en ondervoeding komen in verschillende weeshuizen voor. Dit heeft zelfs binnen de Nederlandse politiek een enorme ophef veroorzaakt.

De kinderen (4 t/m 23 jaar) in de Bulgaarse en Roemeense tehuizen, leven niet onder zulke extreme omstandigheden. Eigenlijk zijn dit, voor Oost-Europese begrippen, goede tehuizen. De kinderen krijgen goed te eten, hebben toch wel twee à drie setjes kleding, volgen onderwijs en leven in tehuizen die de afgelopen jaren enorm zijn opgeknapt. Vanuit een filosofie, welke deels is geïnspireerd door de piramide van Maslow, is bewust gekozen voor ‘goede’ tehuizen. Deze kinderen hebben, door wat de tehuizen hen bieden, al een basis. Hierdoor kunnen zij ook echt genieten van de vakanties die Wees een Lach verzorgt.

De kern

Het allerbelangrijkste, iets dat absoluut niet vergeten mag worden, is het plezier van de kinderen. Uiteindelijk is ons grootste doel, twee weken lang, een grote glimlach op de gezichten van de kinderen te toveren door ze iets te bieden wat ze hopelijk de rest van hun leven zullen herinneren.